Veel mensen willen weten hoe een katalysator in de auto werkt. Nou, in deze blog gaan we je daar antwoord op geven. Maar niet alleen over de functie, maar ook over de noodzaak van een katalysator. Lees snel verder!

Wat is een katalysator?

Een katalysator is gemonteerd in het uitlaatsysteem. Hij is te vinden bij de motor of onder de auto. Wat doet dit ding nu eigenlijk? Hij haalt de schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen, door ze met elkaar te laten reageren en zet ze zo om in water, stikstof en koolstofdioxide. Maar wat is een katalysator? Dit is een blok met kleine doorgangen, een beetje zoals een honingraat. Op deze honingraat zit echter geen honing, maar platina of andere edelmetalen, met name palladium en rhodium. Net iets duurder dan honing en minder smaakvol. Het grappige is dat deze edelmetalen zorgen voor een chemische reactie, die zorgt ervoor dat de uitlaatgassen worden omgevormd. Ze blijven niet plakken aan de metalen, maar verlaten de uitlaat van de auto.                                             Deze edelmetalen blijven intact en zullen niet opraken, ze blijven dus ten alle tijden werkzaam als de rest van de katalysator functioneert. Niet heel verwonderlijk is het dus dat deze delen van de auto hergebruikt worden, tot wel negentig procent. Je hebt overigens geen edelmetalen nodig om een katalysator te laten werken, want het kan ook met lood. Dan moet je wel loodvrije benzine gebruiken als brandstof, anders werkt het niet. De standaard is echter edelmetaal geworden, waardoor het niet heel praktisch is om deze oude techniek met lood te gebruiken.

Tip om een katalysator langer goed te houden

Eigenlijk is het heel eenvoudig om een katalysator langer goed te houden. Je moet je er bewust van zijn dat er in de katalysator zich stoffen ophopen die verbrand moeten worden. Dat lukt je alleen niet wanneer je telkens maar kleine stukjes op een lage snelheid rijdt. De voordelen:

  • Een aantal kilometers op de snelweg te rijden, op deze manier brandt hij lekker schoon.
  • zo voorkom je dat hij schoongemaakt moet worden of zelfs vervangen, hetgeen behoorlijk in de kosten kan lopen.

Blijf ons volgen voor meer autonieuws en tips waarmee je kunt besparen op de kosten voor je auto. We keep you informed!