De auto’s die we in Nederland ontvangen, worden in verschillende landen geproduceerd. Om een auto te maken heb je honderden verschillende onderdelen nodig. Merken als Mercedes werken met externe bedrijven om de onderdelen te produceren. Deze onderdelen komen van over de hele wereld, maar hoe worden ze getransporteerd? En hoe wordt een auto naar Nederland verhuisd vanuit Amerika bijvoorbeeld? In deze blog gaan we het hebben over verschillende transport opties. 

Onderdelen transporteren 

Als je houdt van sleutelen aan je auto, dan heb je dit ongetwijfeld een keer meegemaakt: een onderdeel was niet op voorraad en heb je moeten bestellen. Het kan een hele zoektocht zijn om onderdelen te vinden, gelukkig is het internet je grootste vriend. Als je een onderdeel hebt gevonden, dan is het zaak dat je hem in goede staten kunt ontvangen. Beschadigingen tijdens het transport zijn ontzettend zuur. Heb je eindelijk je onderdeel gevonden, heb je er niks aan bij aankomst. Een goede manier om auto-onderdelen te transporteren is door gebruik te maken van pallets met pallet opzetrand. We raden aan om de onderdelen goed te verpakken met schuim of bubbelplastic, zodat het een zachte cover heeft. 

Auto’s uit het buitenland importeren

Het importeren van auto’s naar Nederland is een hele klus. Auto’s uit landen als China en Amerika moeten getransporteerd worden via vrachtschip, of zelfs vliegtuig. Europese merken worden voornamelijk via de trein en vrachtwagens getransporteerd. Wat veel overzeese merken doen, is hier een fabriek of transportcentrum neerzetten. Dit verlaagd de druk en de ingewikkeldheid van het transport.

Invoerrechten

Het is op de lange termijn ook voordeliger om in Europa gevestigd te zijn, omdat de importtarieven en restricties per land erg verschillen. Als je als particulier een auto wilt laten importeren uit Amerika, betaal je naast de aankoopprijs en de transportkosten ook ongeveer 10% invoerrechten en 21% BTW en BPM afhandeling. Is het dan nog wel waard om uit een land als Amerika te importeren? Wij vinden het alleen logisch als je echt een specifiek model wilt hebben. De Ford Mustang bijvoorbeeld vind je hier nergens terug. Soortgelijke auto’s zul je dus moeten importeren.